Opendeurdag op 23 september

published on 28 augustus 2023 by Ann Van Steenkiste

Op creativiteit staat geen leeftijd. De drang om te musiceren, te schilderen, te schrijven, te beeldhouwen, te acteren of te filosoferen verdwijnt niet wanneer je last krijgt van ouderdomskwalen of gewoon niet meer zo stevig op je benen staat. Alleen wordt het dan vaak een pak moelijker om de kunstenaar te blijven die je altijd al bent geweest. Dat komt doorgaans niet doordat je inspiratie of talent verdwijnt, maar wel door de plek waar je woont. Ofwel is die niet aan je fysieke conditie aangepast, ofwel niet aan je kunstenaarschap. Het kan nochtans allebei.

Langs de Leie in het dorp Baarle, dat deel uitmaakt van de Gentse deelgemeente Drongen, wordt een woon- en werkplek gebouwd voor creatieve geesten die niet meer alleen thuis kunnen of willen blijven wonen maar wel nog altijd kunst maken. Het Kurt Defrancq Huis staat open voor oudere denkers en kunstenaars die het tijd vinden worden voor een aangepaste woning, waar ze ook wat hulp kunnen krijgen eens ze daar nood aan hebben.

Wonen doe je er in een van de zestig erkende assistentiewoningen naast woonzorgcentrum Leiehome. Dat kan zowel met je partner als alleen. De rolstoeltoegankelijke huurflats met woonkamer, keuken, badkamer en één of twee slaapkamers hebben allemaal een terras. Bewoners hebben volledige privacy, maar kunnen zowel gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimtes als van de garage. Vanzelfsprekend is er een nood-oproepsysteem en kun je zo nodig een beroep doen op een woonassistent. In het gloednieuwe gebouw zullen heel wat kunstenaars en creatievelingen wonen, maar ook andere ouderen kunnen er terecht. 

Werken doe je waar je maar wil. In je eigen flat, in een van de gemeenschappelijke ruimtes, op een bank in de tuin, maar ook aan de overkant van de straat waar in de voormalige bibliotheek ateliers worden ingericht. Iets verderop worden de oude kerk en de pastorie van Baarle aangepast zodat bewoners én jongere kunstenaars straks nog meer plaats krijgen om creatief bezig te zijn, hun werk te laten zien of de creaties van anderen te bewonderen. Er zullen exposities, voordrachten, workshops en concerten kunnen worden georganiseerd die niet alleen openstaan voor de bewoners van de assistentieflats maar ook voor kunstliefhebbers uit de wijde omgeving.

We organiseren een opendeurdag op zaterdag 23 september van 14u tot 16u, waarbij je de assistentieflats kan bezoeken, alsook een aantal ateliers. Vooraf inschrijven is verplicht en kan je doen via het contactformulier hier.

Interesse?

Interesse om in het Kurt Defrancq Huis te komen wonen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.