Kurt Defrancq Huis gepresenteerd aan de pers

published on 18 januari 2022 by Ann Van Steenkiste

KURT DEFRANCQ PRESENTEERT BELGISCHE PRIMEUR:

HET KURT DEFRANCQ - HUIS, VOOR EEN LEVEN LANG KUNST

Kunstenaars of artiesten stoppen niet met denken, werken en creatief zijn wanneer ze de pensioenleeftijd naderen. Ze gaan simpelweg niet met pensioen, de drang om te blijven creëren is immers te sterk. Toch komt er een moment waarop zorg – hoe minimaal ook - zich opdringt of wenselijk is. Verhuizen naar een zorgomgeving staat echter vaak gelijk aan creëren noodgedwongen moeten opgeven. Binnenkort hoeft dat niet meer. Dankzij acteur Kurt Defrancq.

Nadat hij in 2018 een gelijkaardig initiatief in Nederland leerde kennen, groeide de droom bij Kurt Defrancq om dit ook in België op touw te zetten. Een Kurt Defrancq - huis biedt kunstenaars een woon- en werkomgeving, onder gelijkgezinden. Bewoners kunnen er volledig zelfstandig wonen of gebruik maken van de diensten, ondersteuning en zorg. Het is een unieke mix van wonen, een zorgverhaal, met daaraan gekoppeld een culturele invulling. De Kurt Defrancq Stichting heeft echter ook een sociale rol: het wil een intergenerationele ontmoetingsplaats voor jonge en oude talenten zijn en ook het lokale verenigingsleven hierin betrekken. 

Een eerste concrete realisatie komt er in Baarle (Drongen/Gent), in samenwerking met WZC Leiehome, financieel geruggesteund door de Koning Boudewijn Stichting en moreel door de leden van de Algemene Vergadering. Maar Defrancq ziet het ruimer en droomt op termijn van meerdere locaties waar alles in het teken staat van een leven lang kunst.

Interesse?

Interesse om in het Kurt Defrancq Huis te komen wonen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.